De gemeente Baptiste, in het zuiden van Haïti, heeft een tropisch klimaat. Er wonen veel boerenfamilies die vooral koffie, avocado, yams, bananen, bonen en mais verbouwen. Er zijn slechts een paar waterbronnen in de regio en de meerderheid van de inwoners moet enkele kilometers lopen om deze bronnen te bereiken. In droge periodes staan de waterbronnen zelfs regelmatig droog. De huidige landbouwtechnieken die de bewoners van Baptiste gebruiken zijn uitputtend voor de aarde. Op de lange termijn zullen de boerenfamilies daarom steeds minder inkomsten kunnen krijgen uit de landbouw en zal het milieu achteruitgaan.

 

Duurzame ontwikkeling in Baptiste

Om te voorkomen dat de aarde nog meer uitgeput zal worden en om duurzame ontwikkeling te bevorderen, zullen zestig families trainingen krijgen over voedselproductie, afvalverwerking en watermanagement. In de trainingen over voedselproductie is er speciale aandacht voor milieuvriendelijke technieken, volgens de technieken van permacultuur. Permacultuur is een duurzame en holistische manier van tuinieren dat gunstig is voor mens en natuur. Daarnaast leren de families hoe ze regenwater efficiënt kunnen opvangen en gebruiken, hoe ze compost kunnen maken uit organisch afval en hoe ze het best kunnen omgaan met klimaatverandering. De families zullen hierdoor meer voedsel kunnen produceren en de kwaliteit van het voedsel zal beter zijn. Daarnaast zullen ze beter voor de natuur kunnen zorgen.

 

Dit project wordt uitgevoerd door de organisatie ‘Fondation L’Ecole Verte D’Haiti’, die al zeven jaar vergelijkbare projecten in Haïti uitvoert. Vastenactie zal een bijdrage van €1.000,- leveren aan dit project.

 

Voor meer informatie, klik op de link

 

Direct naar contact Naar facebook Naar Nieuws Blog